Selecteer een pagina

4-2-2017

MAASBOMMEL – Na twee jaren van intensieve voorbereidingen kwam voor het dorpscomité van Maasbommel afgelopen donderdag het verlossende antwoord. De gemeenteraadsleden van West Maas en Waal stemden toen unaniem vóór de komst van een multifunctionele accommodatie in het dorp.

Momenteel kent Maasbommel een sporthal en een dorpshuis. In de toekomstige situatie moeten deze twee locaties worden samengevoegd tot één multifunctionele accommodatie, op de plek van de huidige gymzaal aan de Kampstraat. Een bruisend middelpunt waar inwoners van Maasbommel elkaar ontmoeten voor sport én ontspanning.

Haalbaarheid
Het dorpscomité voerde hiervoor een haalbaarheidsonderzoek uit. Tijdens een stemming voor de veertien verenigingen die gebruik maken van het huidige dorpshuis De Hanze op 5 januari jongstleden, werd duidelijk dat al deze verenigingen het plan voor een nieuwe accommodatie omarmen. ‘Dat geeft aan dat het initiatief gedragen wordt door de gemeenschap’, vertelt Iris van Gelder-Brands, lid van het nieuwe bestuur.

Draagvlak
Dit tot groot genoegen van wethouder Ton de Vree. Het college van burgemeester en wethouders hecht namelijk belang aan het feit dat dit soort initiatieven vanuit de dorpen zelf komt. Volgens De Vree is er de afgelopen twee jaren constructief gewerkt om tot het huidige plan te komen, waarbij het creëren van draagvlak steeds centraal stond. Aan de hand van het haalbaarheidsverslag werkte de wethouder een raadsvoorstel uit. Zijn enthousiasme, en dat van het dorpscomité, had tijdens de presentatie daarvan een positieve uitwerking op het besluit van de raad, zo bleek afgelopen donderdag.

Van plan naar uitvoer
De vijf nieuwe bestuursleden werden door het dorpscomité geselecteerd. Ieder op hun eigen expertise. Samen met de gemeente zullen zij de kar gaan trekken om te komen van plan naar uitvoer. ‘Nu de kogel door de kerk is, is de eerste stap een vervolggesprek met de gemeente over de mogelijkheden. Vervolgens zal een architect in de arm genomen worden om te komen tot een concreet ontwerp’, aldus bestuurslid Thera van Wolferen.

Ideeën
Wat vast staat is dat de multifunctionele accommodatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Door uitbreiding van de capaciteit moet ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven zoals een dans- of turnvereniging. ‘Nu trekt de dorpsjeugd daarvoor nog massaal naar andere dorpen. Wij zouden graag zien dat dit soort activiteiten ook in eigen dorp mogelijk worden gemaakt’, aldus Brands. ‘Jongeren vormen sowieso een belangrijke doelgroep’, vult haar collega Emil van de Rakt haar aan. ‘Voor de ouderen zijn er al de nodige voorzieningen, zoals de open eettafel, maar we willen daarnaast ook graag een plek voor de jeugd creëren.

Exploitatie
Een andere voorwaarde voor de toekomstige accommodatie is dat deze locatie overdag ook vaker geopend zal zijn. Dit om het bruisende middelpunt van het dorp te worden en te blijven. Daarnaast zijn er ideeën voor een terras, wat het gebouw een uitnodigend karakter moet geven. ‘Een eerste aanzet daartoe is het feit dat het gebouw een volledige horecavergunning krijgt’, aldus Van Wolferen. Daardoor is het voor een toekomstige exploitant aantrekkelijk om de horeca van het dorpshuis commercieel te exploiteren. Daarnaast zullen wij hem of haar volledig betrekken in het project.’ Wie interesse heeft in de exploitatie van de multifunctionele accommodatie kan zich melden.

Door Ruben Schiks