Selecteer een pagina

Jody Ummels 18-05-19, 14:00 Bron: De Gelderlander

MAASBOMMEL – Heden en verleden komen vanaf vandaag samen voor iedereen die een cola, biertje, of iets anders, bestelt in het nieuwe dorpshuis in Maasbommel. Afrekenen doe je daar namelijk met een historische munt uit de gloriedagen van de Hanzestad.

De munt is ontworpen door de Maasbommelse kunstenaar Hein van Houten, die hem wist te reconstrueren vanuit een oude afbeelding, waarop nog vaag een heraldische leeuw te herkennen viel, met een goeddeels onleesbare tekst eromheen. ‘Hanzestad Buomele 15 augusti 1312′ staat er nu te lezen. Dat is de datum waarop Maasbommel stadsrechten kreeg. Toetreden tot het befaamde Hanzeverbond deed het stadje waarschijnlijk ruim honderd jaar later.

Geen fel oranje plastic fiche 

Het idee komt van het dorpsplatform, dat onder meer zoekt naar nieuwe manieren om het pas bewezen verleden van Maasbommel als Hanzestad uit te dragen. En met de opening van het nieuwe dorpshuis Hanzehuys, lag daar een uitgelezen kans, zegt Van Houten. ,,We wilden het Hanzehuys de sfeer meegeven van vroeger. Het is mooi om dat op zo’n manier tot leven te wekken.”

En dat lukt natuurlijk niet met een fel oranje plastic fiche, zoals we die kennen van biertenten en festivals. De munt is gegoten in een legering van plastic en zilver, het reliëf voelt een stuk echter. ,,Hoe leuk is het als je aan de bar zit om dan zo’n muntje eens wat beter te bekijken.”

In 1312 nog geen logo van MFA

En jazeker: de kritische kijker aan de bar zal zelf ook wel bedenken dat er op een echte munt uit 1312 geen logo van het MFA op de achterkant zou staan. Of het woord Hanzestad, wat het pas honderd jaar later zou worden. En een kniesoor valt misschien over het lichte plastic, maar dat is omdat de muntenautomaat er wel raad mee moet weten. Die heeft een maximum gewicht en maat van de muntjes. 

De uitstraling is wel degelijk die van een oude munt. ,,De sfeer moet wel kloppen. De ziel moest erin”, vindt Van Houten. ,,En deze munt gaan we in de toekomst ook wel echt laten slaan. Dat weet ik wel zeker.”